Jandarmeria Româna este institutia specializata a statului, cu statut militar, componenta a Ministerului  Administratiei și Internelor, care exercita, in conditiile legii, atributiile ce ii revin cu privire la apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, la prevenirea si descoperirea infractiunilor si a altor incalcari ale legilor in vigoare, precum si la protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism.

Jandarmeria Româna, prin atributii, organizare, pregatire si dispunere teritoriala, contribuie la garantarea suveranitatii, independentei, autoritatii, unitatii si securitatii statului, democratiei constitutionale pe intregul teritoriu national atat in timp de pace, cat si in situatii de criza.

 

 

 

 

Legislatie

Legea Jandarmeriei Române în actuala structură este Legea nr. 550 / 13.12.2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române.

Pe lângă acest act normativ de bază, atribuțiile Jandarmeriei Române mai sunt reglementate și prin alte legi și regulamente:

 

*       O.G. nr. 63 / 28.06.2003 privind organizarea și funcționarea Ministerului Administrației și Internelor;

*       Legea nr. 60 / 1991 cu modificările și completările ulterioare, privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice;

*       Legea nr. 61 / 1991 cu modificările și completările ulterioare, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire a ordinii și liniștii publice; *       Legea nr. 126 / 1995 privind regimul materiilor explozive;

*       Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor de foc și al munițiilor;

*       Legea nr. 333 / 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecției persoanelor.